Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η Κυριακή του Πάσχα η πιο μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.Γιατί η Ανάσταση του Κυρίου δεν είναι μόνο το θαύμα των θαυμάτων, αλλά και η επισφράγιση της νίκης του Κυρίου κατά του διαβόλου και του θανάτου.
 Με τη συντριβή των δυνάμεων του σκότους και την κατάργηση του θανάτου, η Ανάσταση του Κυρίου γίνεται η αρχή μιας καινούριας ζωής για όλους τους ανθρώπους. Είναι συγχρόνως και η βεβαίωση για τη δική μας ανάσταση και νίκη. Η Ανάσταση του Χριστού είναι και δική μας ανάσταση και νίκη. Εδώ ακριβώς βρίσκεται όλη η ουσία του Χριστιανισμού, η βάση της σωτηρίας μας και η μεγάλη μας αισιοδοξία για την τελική νίκη. Ο Κύριος νίκησε τον θάνατο και τον Άδη όχι μόνο σαν Θεός,αλλά σαν Θεάνθρωπος. Νίκησε και η δική μας φύση, η ανθρώπινη, την οποία έλαβε από την Παρθένο Μαρία. Γι'αυτό και η καινούρια, η λυτρωμένη ζωή του καθενός μας πηγάζει από την Ανάσταση του Κυρίου.Όπως κατά τη Σταύρωση συνεσταυρώθηκε ο παλιός άνθρωπος της φθοράς και της αμαρτίας,έτσι και και κατά την Ανάσταση συνενανέστημεν όλοι. Ο θάνατος έχασε τη δύναμή του, τον καταπατεί όχι μόνο ο Χριστός, αλλά και κάθε πιστός που είναι μυστηριακά συνδεδεμένος μαζί του.
 Για τον Ορθόδοξο κάθε Κυριακή είναι Πάσχα. είναι η Ανάσταση, είναι η ημέρα του Κυρίου, ημέρα της ελευθερία μας. Η νίκη της Ανάστασης είναι που φωτίζει και το Σταυρό του Κυρίου.Αυτή δίνει νόημα και περιεχόμενο στη θυσία και στο θάνατο του Κυρίου. Χωρίς την Ανάσταση ο Χριστός δεν είναι παρά ένας ρομαντικός μάρτυρας που πέθανε υπερασπιζόμενος τις ιδέες του,όπως συμβαίνει και με τόσους άλλους.






                                                                                                                                 ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

1 σχόλιο: