Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί ή 'μεταλλαγμένα'



Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί / ’’μεταλλαγμένα’’;
Οι ΓΤΟ ή μεταλλαγμένα όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται για συντομία, είναι νεοφανείς οργανισμοί όπως φυτά, ζώα και μικροοργανισμοί οι οποίοι κατασκευάζονται σε εργαστήρια μεγάλων εταιρειών με μια περίπλοκη όσο και επικίνδυνη τεχνική που καταπατά τους φυσικούς νόμους, επεμβαίνοντας και αλλοιώνοντας το γενετικό/κληρονομικό υλικό των οργανισμών αυτών.

Προστίθενται κομμάτια DNA (κληρονομικό υλικό), από 3-4 διαφορετικούς οργανισμούς στο DNAενός φυτού, ζώου ή μικροοργανισμού, οδηγώντας στην ανάπτυξη νεοφανών για τα φυσικά δεδομένα οργανισμών.Συμβαίνει στη φύση η γενετική τροποποίηση;
Ποτέ με τον τρόπο της γενετικής τροποποίησης όπως αυτή γίνεται με τα μεταλλαγμένα. Στη φύση δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση πχ. φράουλας με ψάρι, εντούτοις τεχνητά μέσω της γενετικής τροποποίησης, προστίθεται γονίδιο από το ψάρι στη φράουλα για να της δώσει νέα χαρακτηριστικά. Η γενετική τροποποίηση είναι μια μέθοδος που δεν σέβεται τους κανόνες της φύσης, είναι ατελής, και προωθείται έντονα μόνο για να αυξήσει το κέρδος των εταιρειών που την εφαρμόζουν.

Ποια είδη διατροφής έχουν τροποποιηθεί γενετικά,
Έχουν τροποποιηθεί γενετικά κυρίως το καλαμπόκι και η σόγια, επειδή καλλιεργούνται πλατιά και χρησιμοποιούνται πολύ στην παραγωγή σε περισσότερο από το 70% των μεταποιημένων τροφίμων. Ακολουθούν η ελαιοκράμβη και το βαμβάκι. Πειράματα γίνονται κυρίως με το ρύζι, τα σιτηρά, τις ντομάτες, πατάτες, φράουλες, παπάγια, ζαχαρότευτλα, κολοκυθάκια, καφέ, καπνό, μαγιά, ψάρια όπως σολομός, βακτήρια για την παραγωγή φαρμάκων, μύκητες, ορμόνες για αύξηση της παραγωγής γάλακτος κλπ. Κάποια από αυτά τα είδη βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης τους για καλλιέργεια, η έχουν ήδη καλλιεργηθεί σε πολύ μικρό αριθμό χωρών. Δυστυχώς, τα πειράματα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα είδη αλλά και σε άλλα όπως ηλιοτρόπιο, αγγουράκια, μαρούλια, μελιτζάνες, ζαχαροκάλαμο, γλυκοπατάτα, μανιτάρια, πεπόνια, μπάμιες, καρύδια, αμύγδαλα, κλπ. χωρίς να προωθηθούν ακόμα στην αγορά λόγω της μεγάλης αντίδρασης του κόσμου.

Είναι ασφαλείς για την υγεία των ανθρώπων τα μεταλλαγμένα;
Δεν είναι ασφαλή για την υγεία των ανθρώπων, αφού ήδη ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες και η πρακτική χρήσης τους απέδειξαν ότι εμπερικλείουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, άμεσους -αλλεργίες και μακροπρόθεσμους- όπως καρκινογένεση, υπογονιμότητα και στειρότητα.

Στην περίπτωση των ΓΤΟ παρακάμφθηκαν οι έλεγχοι ασφαλείας και άφησαν την πρακτική χρήση τους από τους πολίτες, καθιστώντας τους πειραματόζωα, να αποδείξει τους κινδύνους που εγκυμονούν όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων αλλά και για το φυσικό περιβάλλον.

Πρόσφατα η Αυστριακή κυβέρνηση δημοσίευσε μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μια από τις πολύ λίγες μακροπρόθεσμες ανεξάρτητες μελέτες σίτισης με μεταλλαγμένα που πραγματοποιήθηκαν και που δυστυχώς δείχνει σοβαρή μείωση της γονιμότητας σε ποντίκια/πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένο καλαμπόκι, με την τρίτη και τέταρτη γενιά πειραματόζωων να γεννούν ελάχιστους απογόνους. Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα ρωσικής έρευνας με πειραματόζωα, κατά την οποία οι μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τρέφονταν με μεταλλαγμένη σόγια και ως αποτέλεσμα τα νεογνά ήταν λιποβαρή, με αρκετές διαφοροποιήσεις εσωτερικών οργάνων, αυξημένη θνησιμότητα (56%), αλλά το σημαντικότερο αυτά που επέζησαν ήταν στείρα. Αυτά τα αποτελέσματα ώθησαν τη ρωσική Βουλή να καταθέσει νομοσχέδιο βάσει του οποίου να απαγορεύεται η χρήση μεταλλαγμένων τροφίμων από παιδιά, νοσοκομεία, στρατό και ναυτικό.Συμπερασματικά εάν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα οδηγούν σε στειρότητα όπως φαίνεται από τις έρευνες σε πειραματόζωα, επιβάλλεται η άμεση απαγόρευσή τους, απόσυρση τους από την αγορά και το κλείσιμο όλων των βιοτεχνολογικών εταιρειών πάραυτα. Εάν μετά από αυτές τις μελέτες η ανθρωπότητα αφήσει τα μεταλλαγμένα να κυκλοφορούν είναι άξια της τύχης της για μεγαλύτερες καταστροφές.Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τις ελάχιστες ανεξάρτητες έρευνες γύρω από την ασφάλεια των ΓΤΟ και ουσιαστικά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου του προβλήματος. Οι επιπτώσεις, σε άτομα με χρόνιες ασθένειες που χρειάζονται συγκεκριμένο διαιτολόγιο για ενίσχυση του οργανισμού τους, είναι καταστροφικές, επειδή τα ΓΤ προϊόντα, τους αποδιοργανώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά, στους εφήβους, στις έγκυες και στα ηλικιωμένα άτομα, που είναι πιο ευάλωτα.

Πώς μπορούν να φθάσουν στο πιάτο μας οι ΓΤΟ;
Με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως:
Αυτούσιοι, δηλαδή οι καρποί τους όπως είναι το καλαμπόκι, η σόγια, τα ψάρια, τα διάφορα φρούτα, ξηροί καρποί, βολβοί και τα φύλλα τους. Νοουμένου ότι από επίσημα στοιχεία δεν καλλιεργούνται στο τόπο μας ΓΤΟ, προτιμούμε τα κυπριακά προϊόντα για ασφάλεια. θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αγοράζουμε εισαγόμενα είδη τα οποία γνωρίζουμε ότι έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση- ελέγχουμε τη χώρα προέλευσης.
Μέσω των διαφόρων ουσιών από τα προϊόντα των ΓΤΟ, όπως η λεκιθίνη από σόγια, σογιάλευρο και καλαμποκάλευρο, φυτικό λάδι από καλαμπόκι, σόγια, ελαιοκράμβη (γνωστό ως λάδι κανόλα) και βαμβάκι, ή με την προσθήκη ουσιών από αυτά στα διάφορα βιομηχανοποιημένα είδη διατροφής όπως λεκιθίνη, ένζυμα, φυτικά λάδια, σιρόπια, πρωτεΐνες και αλεύρι. Από προγεύματα μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, μαργαρίνες, σάλτσες, γαρνιρίσματα κ.α.
Μέσω ζωοτροφών. Επιτρέπεται η εισαγωγή ΓΤ ζωοτροφών στο τόπο μας. Τα ζώα που τρέφονται με τέτοιες ζωοτροφές επηρεάζονται και μεταφέρουν μέσω των προϊόντων τους, ουσίες από τους ΓΤΟ, στον άνθρωπο.Ποια η πραγματικότητα για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά;
Βάσει κανονισμών της Ε.Ε. όλα τα προϊόντα διατροφής και οι ζωοτροφές που περιέχουν πέραν του 0.9% ΓΤΟ ή ουσίες τους, πρέπει να σημαίνονται. Σε μερικές χώρες-μέλη εφαρμόζονται οι εν λόγω κανονισμοί.
Είναι ασφαλές το όριο 0.9%;
Όχι. Το όριο αυτό δεν είναι βάσει επιστημονικών δεδομένων που τέθηκε, αλλά προέκυψε μετά από συμβιβασμό της Κομισιόν με τις εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων. Η εμπειρία από τη χρήση τροφίμων που περιέχουν ή αποτελούνται από ΓΤΟ απέδειξε ότι και η πιο μικρή ποσότητά τους μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο ειδικά τις ευαίσθητες ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες γυναίκες και οι υπερήλικες.
Αυτά που υπάρχουν στα ράφια είναι ασφαλή για την υγεία;
Όσον αφορά τα προϊόντα από τις Ευρωπαϊκές χώρες που καθιερώθηκε η σήμανση, σημαίνονται όσα περιέχουν πέραν του 0.9%, εκτός τα κτηνοτροφικά προϊόντα από ζώα που τράφηκαν με ΓΤ ζωοτροφές. Τα προϊόντα άλλων χωρών δεν σημαίνονται καθόλου. Προσοχή σε προϊόντα που έχουν παραπλανητικές ενδείξεις σαν ελεύθερα από ΓΤΟ (GMO free).
Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;
Πρώτα απ’ όλα με τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση.
Να μάθουμε να διαβάζουμε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε.
Να απαιτήσουμε να γίνονται αναλύσεις όλων των προϊόντων διατροφής και σήμανση όλων όσων περιέχουν ΓΤΟ ή ουσίες τους, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών. Να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των παρανομούντων.
Να ζητούμε διευκρίνηση από τους πωλητές των ζωικών προϊόντων κατά πόσο αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤ ζωοτροφές.
Σε ποια προϊόντα βρίσκουμε ΓΤΟ ή ουσίες τους και πως τα αναγνωρίζουμε;
Όλα τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ουσίες από ΓΤΟ, όπως προγεύματα, κονσέρβες, σάλτσες, μπισκότα, σοκολάτες, χυμοί και αναψυκτικά κλπ. Όταν δούμε ενδείξεις όπως λεκιθίνη σόγιας, φυτικό λάδι σόγιας, λάδι κανόλα, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, φυτικό άμυλο, αλεύρι σόγιας ή καλαμποκιού, φυτικές πρωτεΐνες και σιρόπι καλαμποκιού, είναι πολύ πιθανόν σε συνδυασμό με τη χώρα προέλευσης να περιέχουν μεταλλαγμένα.

Είναι δικαιολογημένος ο σάλος για την ασφάλεια τους;
Η ανθρωπότητα έχει περάσει από αρκετά διατροφικά σκάνδαλα, όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, η χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων (DDT, γλυφοσέιτ κ.α.), η κατανάλωση φαρμάκων με παρενέργειες( Vioxx, Celebrex, κ.α.) που έχουν αφήσει πίσω τους θανάτους και μόνιμες βλάβες υγείας, καθώς και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Κάθε φορά οι πρώτοι που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτά και προειδοποιούσαν για τις συνέπειες από την χρήση τους, δυσφημούνταν, κατηγορούνταν για κινδυνολογία και ότι αντιτίθονταν στην επιστημονο-τεχνολογική ανάπτυξη της ανθρωπότητας, όμως η εμπειρία τους δικαίωνε και τα προϊόντα αυτά ανακαλούνταν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Δυστυχώς δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και με τους ΓΤΟ που η ανάκληση τους σε περίπτωση που καλλιεργηθούν είναι αδύνατη αφού πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς. Η μεταφορά του ξένου ΓΤ υλικού, μέσω της γύρης και των υπολειμμάτων των ΓΤ φυτών, σε άλλα φυτά (άγρια και καλλιεργούμενα) είναι πλέον διαπιστωμένο πως μπορεί να συμβεί. Η επιμόλυνση από τα μεταλλαγμένα σταδιακά θα εξαπλώνεται σιωπηλά, (επειδή η επίδραση αυτή είναι χωρίς εξωτερικά γνωρίσματα), μέχρι τον ολοκληρωτικό επηρεασμό των φυτών ενός τόπου, ή εάν δεν αντιδράσουμε ολόκληρου του πλανήτη.

Ο κίνδυνος αυτός για τον τόπο μας είναι μεγαλύτερος, λόγω των μικρών αποστάσεων και του μικρού αγροτικού κλήρου, άρα η συνύπαρξη των ΓΤΟ με φυσικά και καλλιεργούμενα είδη είναι αδύνατη. Δικαιολογημένες επομένως όλες οι αντιρρήσεις και ανησυχίες που διατυπώνονται!

Από άποψη διατροφικής αξίας τα μεταλλαγμένα είναι υποδεέστερα των φυσικών προϊόντων;
Είναι σαφώς υποδεέστερα των φυσικών προϊόντων διατροφής γιατί:
Αλλοιώνονται η διατροφική τους αξία. Ο ΓΤ σολομός έχει τρομερή μείωση των ω-3 λιπαρών οξέων για τα οποία συστήνεται σαν διαιτητικό προϊόν, το ίδιο και η ΓΤ σόγια έχει μειωμένες φλαβόνες και ιζοφλαβόνες.
Ακόμη και τα μεταλλαγμένα που εμπλουτίζονται με πρόσθετα διαιτητικά συστατικά δεν είναι αποτελεσματικά. Όπως το ρύζι ‘’golden rice’’ που είναι τροποποιημένο γενετικά για να παράγει β-καροτίνη η οποία μετατρέπεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α. Για να πάρει κάποιος την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α θα πρέπει να τρώει 8 κιλά ρύζι την ημέρα!

Τα μεταλλαγμένα δεν θα λύσουν το πρόβλημα της πείνας
Η προβαλλόμενη δήθεν επίλυση του προβλήματος της πείνας ανά το παγκόσμιο με την βοήθεια των ΓΤΟ είναι ένα διαφημιστικό κόλπο των πολυεθνικών εταιρειών που κατασκευάζουν τους ΓΤΟ, που θέλοντας να τους καθιερώσουν, προσπαθούν να αγγίξουν τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρωπότητας. Αυτό που έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας οι πολυεθνικές εταιρείες των ΓΤΟ, είναι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος.Η παγκόσμια οργάνωση τροφίμων του ΟΗΕ με στατιστικά στοιχεία απέδειξε ότι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφεί ολόκληρη η ανθρωπότητα, για τις επόμενες τρεις δεκαετίες χωρίς την βοήθεια των ΓΤΟ, φτάνει να γίνει σωστή διαχείριση των τροφίμων. Νέα έρευνα του Ο.Η.Ε., απέδειξε ότι τα τρόφιμα που απορρίπτονται από δύο και μόνο χώρες, Αγγλία και Ιταλία, μπορούν να θρέψουν 150 εκατομμύρια Αφρικανούς.

Ευτυχώς οι κυβερνήσεις χωρών που μαστίζονται από την πείνα, όπως πχ. η Ζάμπια αρνήθηκαν τη βοήθεια μεταλλαγμένων τροφίμων που τους απεστάλη, δείχνοντας σε μας τους υπόλοιπους που ζούμε στην ευμάρεια πόσο δυναμικά πρέπει να αντιστεκόμαστε στην επιβολή των μεταλλαγμένων.

Υπάρχουν ΓΤΟ που θα αντικαθιστούν φάρμακα (τροφο-φάρμακα);
Τα τροφοφάρμακα θα παράγονται από ΓΤ φυτά, έτσι ώστε με την κατανάλωση πχ ενός φρούτου ή φυτού κάποιος να παίρνει και το φάρμακο μαζί, χωρίς την χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως ενέσεις ή χάπια.

Τα περισσότερα πειράματα που έχουν γίνει για την παραγωγή ‘’τροφοφαρμάκων’’ δεν έχουν πετύχει ή έχουν δώσει αποκαρδιωτικά αποτελέσματά. Εντούτοις η έρευνα συνεχίζεται κυρίως στις ΗΠΑ με αρκετά είδη τέτοιων ΓΤ φυτών να βρίσκονται στο στάδιο της πειραματικής καλλιέργειας. Η απελευθέρωσή τους όμως στη φύση, όπου υπάρχει το πρόβλημα της επιμόλυνσης άλλων καλλιεργειών και άγριων ειδών, εξυπακούει τον κίνδυνο να καταλήξουν κάποια στιγμή στο πιάτο μας. Έτσι με τον τρόπο αυτό υπάρχει η πιθανότητα, άτομα να πάρουν με το φαγητό τους ένα φάρμακο το οποίο δεν χρειάζονται ή και που μπορεί να τους βλάψει χωρίς να το γνωρίζουν, με τις ανάλογες συνέπειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΓΤ φυτά που θα αντικαθιστούν το αντισυλληπτικό χάπι και που μπορεί να μεταδώσουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε άλλα βρώσιμα φυτά. Τα επηρεασμένα από τα μεταλλαγμένα φυτά μπορεί να βρεθούν στο διαιτολόγιο νεαρών γυναικών που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα αυτές να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Σημαίνονται τα ζωικά προϊόντα από ζώα που τράφηκαν με ΓΤ ζωοτροφές;
Δεν υπάρχει κανονισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να προνοεί για τη σήμανση των ζωικών προϊόντων (όπως γάλα, κρέας, αυγά κλπ) τα οποία προέρχονται από ζώα που τράφηκαν με ΓΤ ζωοτροφές.

Η μόνη σήμανση, που βάσει Κανονισμών θα πρέπει να υπάρχει, είναι στις ζωοτροφές που περιέχουν πάνω από 0.9% ΓΤΟ. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ουσίες από τις ΓΤ ζωοτροφές περνούν στα ζωικά προϊόντα και μέσω τους στον άνθρωπο, έπρεπε να σημαίνονται τα ζωικά αυτά προϊόντα. Ειδικά το γάλα που αποτελεί βασικό είδος καθημερινής διατροφής για τις πολύ ευαίσθητες ηλικίες, επιβάλλεται να τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής. Η πλειοψηφία των ζωοτροφών που εισάγονται στην Κύπρο είναι ΓΤ, οπότε ο κίνδυνος της κατανάλωσης μεταλλαγμένων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Οι πολίτες θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να απαιτήσουν τουλάχιστον σήμανση αυτών των προϊόντων και τάχιστη απαγόρευση των ΓΤ ζωοτροφών.Υπάρχει εναλλακτική λύση;
Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση για κάθε πρόβλημα.
Τα προϊόντα από βιολογικές, φυσικές και συμβατικές καλλιέργειες (όχι όμως της εντατικής χημικής καλλιέργειας) είναι η λύση. Ευτυχώς στο τόπο μας δεν έχουμε ακόμη ΓΤ καλλιέργειες.
Να προτιμούμε τα κυπριακά προϊόντα γιατί τα εισαγόμενα μπορεί να είναι μεταλλαγμένα.
Να φροντίζουμε να ετοιμάζουμε φαγητό στο σπίτι και να αποφεύγουμε όσο γίνεται τις έτοιμες λύσεις.
Να απαιτήσουμε να υπάρχει σήμανση στα τρόφιμα κατά πόσο περιέχουν ή όχι ΓΤΟ ή ουσίες τους, για να έχουμε επιλογή και να μην τα αγοράζουμε.
Να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική μας δύναμη για να επιβάλουμε την απαίτησή μας για υγιεινά προϊόντα διατροφής, χωρίς κινδύνους για την υγεία μας και της οικογένειάς μας.
Να μην αγνοούμε τις οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις για κινδύνους που αφορούν την υγεία μας, να ζητούμε ενημέρωση και να αντιδρούμε, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για την υγεία μας εάν εμείς αδιαφορούμε.
Να απαιτήσουμε από όλους τους αρμοδίους την απαγόρευση των μεταλλαγμένων στον τόπο μας. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ - ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑΙ!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ - ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου